image so
image sa
Türkiye  :  0090 (0) 850 455 5505
İngiltere  :  0044 (0) 208 882 8175

Brexit vs. Ekonomi

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının maliyeti oldukça yüksek. Gümrük Birliği ve Ortak Pazar’dan çıkmayı hedefleyen İngiltere’nin hem insanların hem de malların serbest dolaşımının kısıtlanmasıyla birtakım ekonomik zorluklar yaşayacağı öngörülüyor. 

brexit vs. ekonomi

Gündemde İngiliz siyasetinin yankıları devam ederken İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla karşılaşacağı ekonomik zorlukları nasıl çözeceği ve krizin yaşanıp yaşanmayacağı üzerine uzmanlarca analizler yapılıyor.

Goldman Sachs’ın Araştırmaları

Goldman Sachs tarafından yapılan araştırmalara göre İngiltere’deki Brexit referandumundan beri bu sürecin İngiltere’ye maliyeti £87 milyar olarak tahmin edilmektedir. 2016 Referandum sonucundan bu yana siyasi belirsizliklerin İngiltere ekonomisine etkisi gittikçe artıyor. Brexit’in maliyeti, İngiliz Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının yaklaşık %2.4’ü olarak hesaplanmaktadır.

Brexit Sonrası AB – İngiltere Ticari İlişkileri Ne Olacak?

Theresa May, AB Zirvesinde 50. Madde (Article 50) kararının yani İngiltere’nin AB’den çıkışının 31 Ekim’e ertelenmesini kabul etti. Ancak Başbakan hala Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmamak için yol aramaktadır. İşçi Partisi ile görüşmelerin devam etmesi, AB’nin yeni bir müzakere ve başka bir ertelemenin olmayacağını ifade etmesi, İngiltere’de bazı grupların Brexit’i istememesi ve Theresa May’in nasıl bir yol izleyeceğinin bilinmemesi İngiltere’ye olan güvensizliği artırmaktadır.

Lizbon Anlaşmasına göre Avrupa Birliği’nden ayrılmak isteyen bir üye ülke için iki yıllık bir müzakere süreci öngörülmüştür. AB ile görüşmelerin yapılıp anlaşmaya varılmasına rağmen İngiltere’de karara bağlanmayan Brexit sürecinde, İngiltere AB ile ticari ilişkilerini sürdürmeye devam etmezse hem İngiltere ekonomisi hem de İngiltere’de yatırım yapan veya yapmayı düşünen bireyleri ekonomik zorluklar beklemektedir.

İngiltere’de Yatırım ve İş Kaybı Olacak!

İngiltere Merkez Bankası, İngiltere’nin AB’den çıkması halinde 75,000 yatırımın da İngiltere’den ayrılacağı yönünde olası bir senaryo öngörmektedir. Aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşı olan bireylerin İngiltere’den kendi ülkelerine göç etmesinin olası olması sebebiyle bu insanlarla birlikte İngiltere’de başlayacak olan iş, işçi ve sermaye göçü İngiltere’yi olumsuz anlamda etkiyecektir. Reuters’ın İngiltere’deki 100’den fazla finans firmasından (finance firms) topladığı verilere göre, Brexit’in gerçeklemesiyle birlikte 10,000’in üzerinde iş kaybının yaşanması beklenmektedir. Londra Borsası Başkanı Xavier Rolet ise yaklaşık 200,000 iş kaybının yaşanacağı görüşünde.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Brexit Analizi

CNN’in haberine göre, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi İngiltere ile ticari ilişkileri olan Avrupa ülkelerinin diğer ülkelere göre Brexit’ten daha fazla etkileneceğini dile getirdi. Avrupa Merkez Bankası faiz kararı sonrası yapılan basın toplantısında Brexit’in etkilerinin, İngiltere’nin anlaşmalı bir şekilde ya da anlaşmasız olarak ayrılmasına göre değişiklik göstereceğini söyledi. Avrupa, “ekonomisini korumaya ve zayıf olduğu yönleri telafi etmeye hazır olduğu”nu not etti. Avrupa Merkez Bankası, 10 Nisan’da yaptığı toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı.

İngiltere’de Ankara Anlaşması ile İş Kurmaya Devam Edilebilecek Mi?

İngiltere’de yatırım yapma, çalışma veya iş kurmayı düşünen bireyler için Ankara Antlaşması Vizesi başvuruları başta olmak üzere İngiltere çalışma vizesi türlerinde ne gibi değişiklikler olacağı hakkında resmî bir açıklama veya düzenleme henüz bulunmamaktadır. İngiltere’nin AB’den çıkmasıyla Ankara Anlaşması’nın da İngiltere için geçerliliğini yitirmesi söz konusu olabilir. İngiltere’nin AB’ye girmesiyle otomatik olarak bağlayıcı hale gelen ve Türk vatandaşları için birçok avantaj sağlayan Ankara Antlaşması’nın geleceği henüz belirsiz. Ankara Antlaşması Vizesi başvuru şartlarının değişmesi veya değişiklikler yapılarak devam etmesi de olasılıklar arasında bulunuyor. Brexit’in AB Liderler Zirvesi’nde 31 Ekim’e ertelenmesiyle Ankara Antlaşması kapsamında yapılan İngiltere vizesi başvurularının da en azından bu tarihe kadar devam edeceği öngörülüyor. Ancak bu sürede AB’den henüz ayrılmamasına rağmen İngiltere pasaportlarından Avrupa Birliği yazısını dahi kaldıran İngiltere’nin Ankara Antlaşması hususunda bir karar verip vermeyeceğini, verecekse nasıl bir karar vereceğini takip etmeye devam edeceğiz.

İngiltere vizesi başvuru prosedürleri, vize türleri, Brexit süreci üzerine verilen değişiklikler gibi hususlarda yapılabilecek değişiklikleri anında öğrenebilmek için CSS & Co Legal Services Son Gelişmeler sayfası takip edebilirsiniz.

CSS & Co Legal Services İngiltere Vizesi, Ankara Anlaşması Vizesi, İngiltere Vizesi Retlerine İtiraz başvuruları konularında İngiltere Göçmenlik Düzenlemeleri, Mevzuatı ve Uygulamaları alanında uzmanlaşmış danışmanlarıyla 2006 yılından beri hizmet vermekte olan bir müşavirlik şirketidir. CSS Legal uzman danışmanlarına Londra, Ankara ve İstanbul ofislerimizi ziyaret ederek veya İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

Bu sayfa 1700 defa görüntülendi

En Çok Okunan Son Gelişmeler