image so
image sa
Türkiye  :  0090 (0) 850 455 5505
İngiltere  :  0044 (0) 208 882 8175

Yüce Divan’ın Brexit İçin Nihai Kararı!

İngiltere’de Aralık ayında Yüce Divan (Supreme Court)’da duruşmaları gerçekleştirilen davada, hükümetin Brexit sonrası ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına yönelik müzakerelerin Parlamento onayı olmadan başlayıp başlayamayacağına dair karar açıklandı.

İngiltere’de hükümet ile parlamento arasında ortaya çıkan yetki çatışmasını sonlandıracak olan mahkeme kararı açıklandı. Yüce Divan (Supreme Court) Başkanı Lord Neuberger tarafından yapılan açıklamaya göre, on bir hakimden sekizinin çoğunluğu sağlamasıyla hükümetin parlamentonun onayını almadan 50. Maddeyi (Article 50) devreye sokamayacağına hükmedildi. Mahkeme Başkanı, aksi bir durumun yüzyıllardır yerleşik olan hukuki kurallara aykırı olacağını belirterek AB’den çıkmak üzere sürecin başlatılabilmesi için parlamento onayının alınması gerektiğinin altını çizdi.

Lord Neuberger, yaptığı açıklamada bu kararın referandumun sonucuyla ilgili bir yorum olmadığını ve bunun AB’den çıkma ya da çıkmama kararını etkilemeyeceğini de dile getirdi. Bunun çıkış sürecinin başlayabilmesi için hukukun izin verdiği tek yol olduğunu belirtti.  

Mahkemenin nihai kararının ardından hükümet adına Jeremy Wright’ın yaptığı açıklamada, hükümetin bu karara uyacağı ve gerekenin yapılacağı belirtildi.

Mahkeme kararı sonrasındaki AB’den çıkış sürecinin AB vatandaşlarının yanı sıra İngiltere vizesi alarak Birleşik Krallık’a çalışmak, yerleşmek, ziyaret etmek, öğrenim görmek gibi amaçlarla İngiltere’ye gidecek kişileri etkileyip etkilemeyeceği İngiltere’de gündemin temel konulardan biri olmaya devam ediyor.

Yüce Divan (Supreme Court)’ın Nihai Kararı Öncesi

İngiltere, geçtiğimiz haziran ayında referandumla Avrupa Birliği’nden çıkış kararı (Brexit) alınmasını müteakiben çıkış için müzakerelere başladı. İngiliz hükümeti, kendisine dış ilişkiler, savunma ve milli güvenlik alanlarında yetki veren 19. yüzyıldan kalma bir uygulamayla AB’den çıkış sürecinde parlamento onayı almaksızın Lizbon Antlaşması’nın birlikten çıkmayı düzenleyen 50. Maddesini (Article 50) yürürlüğe sokmayı planlıyordu. Ancak parlamento, hükümetin parlamento onayı olmadan 50. Maddeyi (Article 50) devreye sokamayacağını ileri sürerek konuyu Kasım ayında Yüksek Mahkeme (High Court)’ye taşınmıştı.

Yüksek Mahkeme (High Court)’nin parlamento onayının alınması gerektiğine dair kararını açıklamasının üzerine hükümet, kararı Supreme Court (Yüce Divan)’a taşıyarak itiraz etti. Aralık ayında Yüce Divan’da görülen duruşmaların ardından Ocak ayında verileceği düşünülen nihai mahkeme kararı açıklandı.

İngiltere’de önümüzdeki 2 yıllık süreçte neler olacağı, AB vatandaşlarını ve İngiltere vizesi alarak İngiltere’ye gitmek isteyen kişileri etkileyip etkilemeyeceği oldukça merak ediliyor. Bu gelişmelerin neler olacağı ve İngiltere vizesi başvurularını etkileyip etkilemeyeceğine dair detaylı ve en güncel bilgileri almak üzere websitemizi takip etmeniz ve CSS Legal’in İngiltere vize ve göçmenlik hukuku uzmanlarıyla İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla iletişime geçmeniz yararlı olacaktır.

Bu sayfa 2619 defa görüntülendi

En Çok Okunan Haberler