- İngiltere Vizesinde Son Gelişmeler -> Parlamentodan AB’den Çıkışın Başlamasına Onay
Parlamentodan AB’den Çıkışın Başlamasına Onay
İngiltere’de Avam Kamarası (The House of Commons) üyeleri, 498 olumlu oya karşılık 114 olumsuz oyla Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkması sürecini başlatabilmesi yani Lizbon Antlaşması’nın birlikten çıkmayı düzenleyen 50. Maddesini (Article 50) yürürlüğe sokabilmesi için Başbakan Theresa May’e yetki verilmesini onayladı.
25 Ocakta Yüce Divandan (Supreme Court) İngiliz hükümetinin parlamentonun onayını alarak 50. Maddeyi (Article 50) devreye sokabileceği kararı çıkmıştı. Bu karar hükümet kanadını hayal kırklığına uğratmış ve AB’den çıkışın gecikeceği ya da sürecin başlamasının daha zorlu olacağı endişesini oluşturmuştu.
Yüce Divanın (Supreme Court) kararının ardından dün Avam Kamarasında (The House of Commons) 50. Maddeyi (Article 50) yürürlüğe sokabilmesi için hükümete yetki verilip verilmemesi için oylama gerçekleştirildi. Oylamada hükümet, oyların çoğunluğunu ezici bir üstünlükle toplayarak milletvekillerinin onayını aldı. 498 milletvekilinin olumlu oy verdiği oylamada, 114 olumsuz oy çıktı.
Oylamada sağlanan çoğunluk sayesinde karar neredeyse kanunlaşmış durumda olmasına karşın kanunlaşabilmesi için Lordlar Kamarasının (The House of Lords) onayının da alınması gerekiyor.
Oylama sonrası açıklama yapan Başbakan Theresa May, Mart sonu itibarıyla müzakere sürecine başlamak istediğini dile getirdi. Bunun yanında Başbakan en kısa zamanda detaylı Brexit planını da yayınlayacağını duyurdu.
Parlamentoda alınan bu karar sonrasındaki 2 yıllık Avrupa Birliği’nden çıkış için yapılacak müzakere sürecinde diğer AB ülkeleriyle ilişkiler ve bu ülkelerin vatandaşlarının Avrupa Birliği Hukukundan kaynaklanan hakları ile ticari ilişkilerin ne olacağı netleşecek. Bunun yanı sıra İngiltere vizesi alarak Birleşik Krallık’a çalışmak, yerleşmek, ziyaret etmek, öğrenim görmek gibi amaçlarla İngiltere’ye gidecek kişileri etkileyip etkilemeyeceği de bu 2 yılın sonunda belirlenmiş olacak. Özellikle İngiltere yerleşim vizesi, AB Bağımlıları için İngiltere yerleşim vizesi, Ankara Antlaşması Vizesi gibi İngiltere’ye yerleşmek üzere başvuru yapılan vize türlerinin etkilenip etkilenmeyeceği konusu oldukça merak edilen ve gündemden uzun süre düşmeyecek konuların başında geliyor.
İngiltere’de önümüzdeki 2 yıllık süreçte neler olacağı, AB vatandaşlarını ve İngiltere vizesi alarak İngiltere’ye gitmek isteyen kişileri etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili gelişmelerin neler olacağına dair detaylı ve en güncel bilgileri almak üzere websitemizi takip etmeniz ve CSS Legal’in İngiltere vize ve göçmenlik hukuku uzmanlarıyla İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla iletişime geçmeniz yararlı olacaktır.