image so
image sa
Türkiye  :  0090 (0) 850 455 5505
İngiltere  :  0044 (0) 208 882 8175

Ankara Antlaşması 31 Ekim’e Kadar Devam!

Dün gece gerçekleşen AB Liderler Zirvesi’nde 8.5 saat sonra karara varılan Brexit, 31 Ekim 2019 tarihine ertelendi. Peki İngiltere’de iş kurmak için Ankara Antlaşması Vizesi başvurusunda bulunan veya bulunmak isteyen bireyleri neler bekliyor?

ankara antlaşması devam edecek

Brexit'te Neler Oldu?

2016 yılında yapılan referandumda "Evet" sonucunun çıkmasıyla Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı alan İngiltere'de May Hükümeti ile İngiliz Parlamentosu deyim yerindeyse boğaz boğaza geldiler. İngiliz Başbakanı Theresa May Parlamento'ya baskı yaparak AB ile yaptığı "Geri Çekilme Anlaşması"nı kabul ettirmeye çalıştı. Ancak İngiliz Parlamentosu milletvekilleri Brexit Anlaşması olarak da anılan bu anlaşmaya onay vermediler. Theresa May, Parlamento içerisinde yapılan güven oylamasında koltuğunu korumayı başarsa da Brexit için tavizler vermek zorunda olduğunu anladı. 2 kere Parlamento'nun oylamasına sunduğu Brexit Anlaşması’nı kabul ettirebilmek için İngiltere'nin AB'den çıkma anlaşmasının parlamento tarafından onaylanması halinde istifa vaadinde bulunsa da 3. kez yapılan Parlamento oylamasında Brexit Anlaşması yine ret oyu aldı. İngiliz Parlamentosu kendi içerisinde May'in AB ile yaptığı Brexit Anlaşması’na alternatif hazırlanan ve oylanan tüm senaryoları reddetti. Bu sürede Theresa May, Brexit karşıtlarıyla (anti-Brexit) masaya oturma kararı aldı. İşçi Partisi ile görüşmelere başlayan İngiliz Hükümeti'ne “Gümrük Birliği”nde kalma baskısında bulunulması sebebiyle bir sonuç çıkmadı. Çünkü İngiliz hükümeti AB’den tamamen ayrılarak hiçbir bağının kalmasını istemiyor.

İngiliz siyaseti kendi içinde çalkantılarla boğuşurken Theresa May Avrupa'ya karşı da bir savaş vermekteydi. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının diğer ülkelere örnek olmasını istemeyen Avrupa Birliği ülkeleri May'in Brexit planının önünü kesiyordu. İngiliz Parlamentosu'nun Brexit tarihinin 12 Nisan'a ertelenmesi teklifini kabul etmesiyle süreç farklı bir şekilde seyretmeye başladı. İngiltere ya 12 Nisan'da “no-deal Brexit” ile anlaşmasız olarak AB’den çıkarak bunun ekonomik ve siyasi sonuçlarına katlanacaktı ya da 22 Mayıs’a kadar İngiliz Parlamentosu'na Brexit Anlaşması’nı kabul ettirip yaklaşık 2 yıl sürecek olan ayrılma işlemlerine resmi olarak başlayacaktı. İngiliz Parlamentosu'nun “anlaşmasız Brexit”i önlemek için sunduğu yasa tasarısı, Lordlar Kamarasında kabul edilip Kraliçe II. Elizabeth tarafından da onaylanınca yasalaştı ve “anlaşmasız Brexit”in önü kapatılmış oldu. Theresa May, 23 Mayıs’ta başlayacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmak istemiyordu. Bu sebeple AB’ye yeniden bir müzakere sürecine başlama veya Brexit’i 30 Haziran’a erteleme talebinde bulundu. Ancak Avrupa ülkeleri yeni bir müzakerenin söz konusu olamayacağını dile getirdi. 10 Nisan'da AB Liderler Zirvesi’nin yapılması kararlaştırıldı. Acil Brexit Zirvesi olarak haberlere yansıyan zirve öncesinde May, Almanya ve Fransa ile görüşerek 30 Haziran’a erteleme talebine destek aradı. 31 Ekim’e ertelenen Brexit sürecinde İngiltere siyaseti ve ekonomisinde ne gibi gelişmelerin yaşanacağını yakından takip ediyor olacağız.

AB Zirvesi Öncesi:

AB Zirvesi başlamadan hareketlenen kulisler sonrası diplomatlar ile uzmanların yaptıkları açıklamalar oldukça ses getirdi.

BBC siyaset editörü Laura Kuenssberg, birçok liderin zirvede birbiriyle konuştuklarını ve birçoğunun uzun bir erteleme fikrine sıcak baktıklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu Alman Milletvekili Gabrielle Zimmer, İngiltere’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmadığı sürece çözümün bulunma ihtimalinin olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ile yapılan anlaşmanın İngiltere’nin AB’den düzgün bir şekilde ayrılabilmesinin tek yolu olduğunu ve bunun AB ülkelerinin ortak çıkarına olduğunu ifade etti.

Merkel zirve öncesi yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin düzenli ve kuralına uygun (orderly Brexit) bir ayrılık istediğini söyledi. AB liderlerinin erteleme hususunda hem fikir oldukları üzerine bir kuşkusunun olmadığını ekledi.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar “very confident” yani “çok güvenilir” bir erteleme kabul edilebilecek; ancak bunun şartları ve tarih tartışmaya hala açıktır, dedi.

Donald Tusk, kısa süreli bir ertelemenin getireceği riskleri önlemek için uzun süreli bir ertelemenin olması gerektiğini söyledi.

AB Zirvesi Sonrası:

AB Zirvesi sonrası, Zirve öncesi Brexit ertelemesi hususunda yapılan yorumların büyük bir çoğunluğuna uygun hareket edildiği görülüyor.

AB Komisyon Başkanı Donald Tusk, İngiltere’ye “bu süreyi boşa harcama” çağrısında bulundu. İngiltere, 31 Ekim’e kadar yolunu belirlerken “İngiliz parlamentosuna AB Anlaşmasını onaylatabilir, Brexit stratejisini yenileyebilir veya Brexit’i iptal edebilir.” diyen Donald Tusk uzatma tarihinin beklediği kadar esnek olduğunu söyledi. 31 Ekim’e kadar geçen sürenin “iyi niyet olursa” Brexit’in çözümlenmesi için yeterli olduğunu ifade etti.

AB Komisyonu Başkanı Junker ise “Anlaşmasız Brexit ‘felaket’ olurdu. Bunun olmaması için elimizden geleni yapacağız.” dedi. İngiltere’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması için ise “Kural kuraldır.” ifadesini kullandı ve Avrupa’nın Brexit dışındaki konulara da odaklanması gerektiğini ifade etti.

Merkel, bu zirvenin Avrupa’nın birlikte hareket ettiğini gösteren oldukça yoğun bir zirve olduğunu söyledi ve İngiltere ile gelecekteki ilişkiler üzerine müzakere etmeye devam edeceğini not etti. İngiltere’nin anlaşmalı bir şekilde birlikten ayrılacağı hususunda emin olduğunu dile getirdi.

AB Zirvesi’nden çıkan bildirgede, AB ile İngiltere arasında yapılan anlaşmanın tekrar müzakereye açık olmadığı, erteleme süresinde ilişkileri düzenleyecek olan Siyasi Deklarasyon’un da müzakere edilemeyeceği yazmaktadır. Ayrıca İngiltere’nin ne zaman isterse Brexit sürecini sonlandırma ihtimalinin bulunduğu, erteleme süresince İngiltere’nin AB üye ülkesi olmaya devam edeceği, üye ülke olarak AB’nin hedeflerini yerine getirmesini önleyici bir adımdan kaçınması gerektiği de eklenmiştir.

İngiltere’de Neler Olacak?

İngiltere’nin AB karar alma mekanizmalarına katılacağının vurgulanmasıyla May’e Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmak düşüyor. Theresa May ise AB’den en kısa sürede ayrılmaları gerektiğine hala inandığını belirtti. AB anlaşmasını mayısın ilk haftalarında Parlamento’nun kabul etmesi halinde AP seçimlerine katılmak zorunda kalmayacağını ifade eden Theresa May, parlamentoda yapılan 3 oylamada da çoğunluk sağlanamadığını söyleyerek Brexit’in uzama sebebi olarak İngiliz Parlamentosu’nu gösterdi.

May, liderliğe devam edip etmeyeceği hususunda bir açıklama yapmadı. Ancak İngiltere’de May’i parti liderliğini ve başbakanlığını koruyabilmek adına çekişmeli günler beklemektedir. Theresa May’in Avrupa ülkelerine “yalvarma”sını yediremeyen koyu Brexit destekçileri May’i düşürmek için uğraşabilirler. İşçi Partisi ise Brexit olacak ise Gümrük Birliği’nde kalma talebinde baskı yapmayı sürdürecektir. Brexit muhalifleri ise ertelemenin May’in istediğinden uzun olmasını fırsat bilerek yeni bir seçim veya referandum için İngiltere Parlamentosu’ndaki dengeleri değiştirebilir. İngiliz Parlamentosu’nda 1 oyun bile oldukça önemli olduğu ve May’in bıçak sırtında aldığı kararların nasıl sonuçlanacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Ankara Antlaşması Vizesi Devam Edecek!!!

Ankara Antlaşması Vizesinin akıbetinin ne olacağı, İngiltere'nin AB’den çıkış sürecinde ve sonrasında, İngiltere vizesi türlerinin ne gibi değişikliklere uğrayacağı özellikle İngiltere’de hayat kurma amacı olan vatandaşlarımızı düşündürüyor. 

İngiltere İçişleri Bakanlığı, 2018’in Mart ayında bir mahkeme kararı sonrası Ankara Antlaşmasında sürekli oturum izni başvurularını bir süre askıya almış ve ardından şartları ağırlaştıran bir düzenleme ile başvuruların devam edeceğini bildirmişti. Bu bağlamda sürekli oturum izni alma süresi 5 yıla çıkarılmış ve şartları sağlamak eskiye nazaran zorlaşmıştı. Bu kararın ardından Türk İş İnsanları Birliği, İngiltere İçişleri Bakanlığına Yüksek Mahkeme’de dava açmıştı. Bu davanın sonucu olarak Yüksek Mahkeme İçişleri Bakanlığının yaptığı değişikliğin mağduriyete yol açtığını kabul ederken, daha büyük kamu yararı içermesi bakımından “orantılı ve meşru” bir değişiklik olduğuna hükmetti.

Yüksek Mahkemenin ret kararı, Ankara Antlaşması hükümlerine göre oldukça adaletsiz olan ve 12.500 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının mağduriyetine yol açmış bir karar olmasına karşın Court of Appeal, Supreme Court ve hatta Brexit öncesi European Court of Justice’ye temyize gidilebilir. Ancak Brexit’in yani İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının gerçekleşmesi halinde başvurulan mahkemenin kararı kadük kalabilir. Mahkemelerin sonuçlanması 2-3 yılı bulabileceği gibi başvuru sahipleri bu süreçte maddi ve manevi anlamda yıpranabilir. Dolayısıyla İngiltere’nin AB’den çıkışıyla Ankara Anlaşması’nın, İngiltere için bağlayıcılığını yitirmiş olması sebebiyle çıkış sonrası alınacak herhangi bir mahkeme kararı bu süreci değiştirici bir etki yaratamayacaktır. Bu nedenle de sürekli oturum izninin yeniden 4 yıla indirilmesi ile ilgili herhangi bir mahkeme kararının uygulanıp uygulanmayacağı, Ankara Antlaşmasının devam edip etmeyeceği ya da farklılaşarak devam ettirilip ettirilmeyeceği hususu Brexit sürecine bağlı olarak şekillenecektir. Ankara Anlaşması Vizesi konusundaki belirsizliğin Brexit süreci nihayete ermeden netleşmesi zor görünmektedir. Brexit’in 31 Ekim’e ertelenmesi, bu başvuruların en azından o tarihe dek devam edeceğini göstermektedir; ancak Brexit sonrası ne olacağı hala belirsizliğini korumaya devam ediyor.

“İngiltere vizesi başvurusu nasıl yapılabilir?”, “İngiltere vizesi başvuru şartları değişiyor mu?”, “Ankara Anlaşması Vizesi kaldırılıyor mu?” gibi soruların cevaplarını CSS & Co Legal Services Son Gelişmeler sayfasını ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

İngiltere vizesi, Ankara Anlaşması Vizesi ve İngiltere vizesi retlerine itiraz konusunda CSS & Co Legal Services 2006 yılından beri İngiltere göçmenlik düzenlemeleri, mevzuatı ve uygulamaları alanında uzmanlaşmış danışmanlarıyla profesyonel hizmet vermektedir. CSS Legal uzman danışmanlarına Ankara ve İstanbul ofislerimizi ziyaret ederek veya İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

Bu sayfa 2784 defa görüntülendi

En Çok Okunan Son Gelişmeler