İngiltere’de Siyasal Sistem
İngiltere'nin siyasal sistemi, Westminster Modeli olarak adlandırılan bir parlamenter sistem üzerine kuruludur. Devletin başında Kral III. Charles bulunurken, hükümete başbakan başkanlık eder. Bu model, anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmekte olup, kralın sembolik bir rolü varken asıl güç, yasama ve yürütme organlarında toplanmıştır.
Birleşik Krallık’a İngiltere vizesi ile gitmeyi planlayan kişilerin genel kültür açısından İngiltere'nin siyasal sistemini bilmesi faydalı olabilir. Ayrıca, İngiltere’ye yerleşmeyi düşünen kişilerin sürekli oturum başvurusu yaparken ve sürekli oturumu aldıktan bir yıl sonra İngiltere vatandaşlığı için başvuru yaparken geçmeleri gereken Life in the UK (İngiltere’de Yaşam) sınavında, İngiltere’nin siyasal sistemi, idari yapısı, ekonomik ve demografik yapısı gibi konulara dair sorular bulunmaktadır.
İngiltere’de anayasal monarşi (constitutionalmonarchy) hükümeti geçerlidir. Bu bağlamda, Kral III. Charles devletin başı olarak sembolik bir rolde bulunurken, yürütme gücü başbakan ve hükümet tarafından kullanılmaktadır. Yasama yetkisi ise parlamentoya aittir. İngiltere Parlamentosu iki meclisten oluşur: Avam Kamarası (House of Commons) ve Lordlar Kamarası (House of Lords). Avam Kamarası üyeleri halk tarafından beş yıllık dönemler için seçilen temsilcilerden oluşurken, Lordlar Kamarası üyeleri Kral ve hükümet tarafından atanan ve hayat boyu görev yapan kişilerdir.
Parlamenter sistemin köken aldığı İngiltere’de, halk adına siyasal karar alma yetkisi seçilmiş milletvekilleri tarafından yürütülür. Yasama organı olan parlamento, Westminster Modeli’ne göre halkın temsilcisi olarak her türlü konuda karar alma yetkisine sahiptir.
Westminster Modeli, iki meclisli yapı ve parti hükümetine dayanan bir sistemdir. Yürütme gücünü kullanan başbakan ve bakanlar kurulu, yasama organı ile doğrudan bağlantılıdır ve onu büyük ölçüde etkiler. Bu modelde, merkezi ve üniter bir yönetim anlayışı hâkimdir. Yazılı bir anayasa yerine gelenek, örf ve teamüller, sistemin temel yapı taşlarını oluşturur. İngiltere’de yasa çıkarma süreci, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’nda değerlendirilir. Bakanlar tarafından sunulan yasalara Hükümet Tasarısı, milletvekillerince sunulanlara ise Özel Vekil Tasarısı denir. Yasa tasarıları genellikle önce Avam Kamarası'nda ele alınır, ardından Lordlar Kamarası'nda değerlendirilir ve son aşamada Kral’ın onayına sunulur. Kral’ın onay vermesi durumunda yasa yürürlüğe girer.
Birleşik Krallık’a yapılacak seyahatlerde, amaç ve kalış süresine göre birçok farklı İngiltere vizesi türü bulunmaktadır. Bu vize türleri arasında çalışma, eğitim, turistik ziyaret veya yerleşim gibi amaçlara uygun vize türleri yer alır. Başvuru sürecinin karmaşık yapısı nedeniyle, doğru vize türünün seçilmesi ve başvuru işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması için CSS Legal ile iletişime geçilmesi önerilir. Profesyonel destek, başvuruların olumlu sonuçlanma ihtimalini artıracaktır.
CSS Legal, 2006’dan bu yana vize danışmanlığı yapan ve Londra, Ankara ve İstanbul ofisleri ile Türkiye ve İngiltere’de başvuru sahiplerine hizmet sunmakta olan bir danışmanlık şirketidir. İngiltere vizesive İngiltere Vizesi Retlerine İtiraz başvurularında uzmanlaşmış CSS &Co Legal Services ile iletişime geçerek İngiltere göçmenlik hukuku uzmanlarımızla birlikte başvurunuzu yapabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. CSS Legal ile İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla iletişime geçebilirsiniz.