İdari İtiraz (Administrative Review)
İdari itiraz (administrative review), verilen vize ret kararının vize memurunun hatalarından kaynaklandığı durumlarda farklı bir vize memurunun inceleme yapması talebini içeren itiraz türüdür.
İdari itiraz (administrative review) başvurusu yapabilmek için ret kararında vize memurunun hatası olmalıdır. Örneğin; vize memuru kararda yanlış göçmenlik kurallarını uygulamış, puan bazlı sistemin uygulandığı vize türlerinde puanı yanlış hesaplamış, sunulan bütün evrakları incelememiş ya da tüm evrakları incelemesine karşın yanlış karar vermiş olabilir.
Başvuru sahipleri, İngiltere dışındaysa idari itiraz hakkının puan bazlı sistemin uygulandığı İngiltere vizesi türlerinde kullanılabileceğini bilmelidir. Puan bazlı sistemin uygulandığı vize türleri: İngiltere Girişimci Vizesi/Innovative Founder, İngiltere Global Yetenek Vizesi/ Global Talent, İngiltere Yüksek Potansiyelli Birey Vizesi /High Potential Individual- HPI, İngiltere Nitelikli Çalışan Vizesi/ Skilled Worker, İngiltere Geçici Çalışma Vizesi/ Temporary Work, İngiltere Uzun Dönem Öğrenci Vizesi/Student Route ve İngiltere Mezun Vizesi/ Graduate Visadır. Türkiye’den bu vize türlerinden birine başvuru yapmış ve vize reddi almış olan başvuru sahipleri Ankara ve İstanbul’da bulunan Türkiye’deki ofislerimizden biri ile irtibata geçerek başvurularını CSS Legal uzmanları ile geçekleştirebilirler.
Birleşik Krallık dışından yapılan başvurularda sınırlı itiraz hakkı (idari itiraz) olan bir kişi İngiltere Göçmenlik Mahkemesinde İlk Kademe Mahkeme (First-tier Tribunal)’ye itiraz davası açabilmek için insan haklarına aykırılık olması gerekir. Yani yalnızca insan haklarına aykırı bir durum bulunuyorsa ve bu kanıtlanabiliyorsa ret kararı için tam kapsamlı itiraz (itiraz davası) yapılabilecektir.
İngiltere’den yapılan başvurularda da yine yukarıda bahsedilen puan bazlı vize türleri için idari itiraz (administrative review) hakkı bulunmaktadır. Daha önceden de belirtildiği gibi, bu itiraz hakkı, başvurunun reddedilmesi durumunda, değerlendirme sürecinde yapılan hataların yeniden incelenmesini talep etmek amacıyla kullanılabilir. İdari itiraz hakkı, vize başvurusunun adil ve doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak için başvuruculara verilen önemli bir mekanizmadır.
İngiltere dışından yapılan başvuruların reddedilmesi durumunda 28 gün, İngiltere’den yapılan başvurularda ise 14 gün içerisinde bu itiraz hakkının kullanılması gerekir. Başvuru sahiplerine gönderilen ret mektubunda kişinin itiraz edip edemeyeceği bilgisi ile birlikte bir itiraz hakkı bulunuyorsa bu hakkı hangi süreler içinde kullanması gerektiğine dair bilgi de bulunacaktır. Vize reddi alan başvuru sahiplerinin belirtilen bu süreleri geçmeden CSS Legal uzmanları ile iletişime geçerek ret kararını eğer vize reddine itiraz gerekçeleri itiraz başvurusunu inceleyecek olan vize memurunca haklı, ikna edici ve inandırıcı görülürse olumluya çevirebilmeleri mümkün olacaktır.
CSS & Co Legal Services, 2006’dan bu yana İngiltere vizesi danışmanlığı yapan ve Londra, Ankara ve İstanbul ofisleri ile Türkiye ve İngiltere’de başvuru sahiplerine hizmet sunmakta olan bir danışmanlık şirketidir. İngiltere vizesi ve İngiltere Vizesi Retlerine İtiraz başvurularında uzmanlaşmış CSS & Co Legal Services ile iletişime geçerek İngiltere göçmenlik hukuku uzmanlarımızla birlikte başvurunuzu yapabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. CSS Legal ile İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla iletişime geçebilirsiniz.